Menu
Your Cart

O nás

Ahojte,

 pamätáte sa na svoju prvú šálku kávy? Asi nie, však? Čo ste si o nej vtedy pomysleli? Čierna, horká voda, čo je to?? :)

 DAR

... dostali sme ju od Boha ako veľmi dôležitú plodinu; aby nám dala niečo úplne iné ako ostatné poľnohospodárske plodiny. A našli sme to: chute, vône, zážitky, ranné vzpruženie, dôvod na to sadnúť si s priateľmi a porozprávať sa,... a užiť si tú chvíľu.

 KAŽDÁ KÁVA JE ČIERNA, ALE...

... nie je káva ako káva. Dobrá káva je ako dobrý priateľ, ktorý nikdy nesklame; dá nám to, čo od nej očakávame.  Samozrejme, ak je to dobrá káva.

KONVENČNÉ (LACNÉ) KÁVY

Pestujú sa v nízkych nadmorských výškach, na kvantitu. Zberajú sa kombajnmi. Ich rast sa vo veľkej miere podporuje chemikáliami. Tie na povrchu síce nevidíme, ale sú tam, vo vnútri. A ľudia ich pijú. Konvenčné kávy sa zberajú bez kontroly dozretia, preto často krát keď pozriete na takúto, už upraženú zrnkovú kávu, vidíte aj bledé zrnká, nedozretú kávu, ktorá v podstate nemá žiadnu chuť, respektíve chutí ako pukance, nie káva. Kvalita tu nie je parameter ktorý by bol dôležitý. Tieto lacné kávy vo veľkoskladoch často krát splesnejú. Pražiari ich nakupujú za veľmi nízke ceny a aby sa zbavili plesne, tak ich poriadne prepražia. Pri tomto procese látky vo vnútri zrnka menia svoje vlastnosti a stávajú sa zdraviu škodlivými. Opäť, pleseň na povrchu nevidieť, ale vo vnútri zrnka aj po upražení časť z nej zostáva.

Bodovacie skóre (tzv. cupping score) týchto káv, ktoré hodnotí všetky parametre ich kvality, je nízke.

 NAŠE SKVELÉ KÁVY – ORGANICKÉ, PRÉMIOVÉ

Pestujú sa vo vysokých nadmorských výškach, cca 1600-1800 m/nm bez použitia podporných chemikálií. Týchto káv sa vypestuje rádovo nižšie množstvo, preto sú drahšie. Zberajú sa ručne a veľký dôraz sa kladie na kontrolu ich kvality po celý čas pestovania, od kvetu až po zber. Všetky naše kávy sú priamo z fariem s ktorými spolupracujeme a udržiavame priateľské vzťahy. Sú lahodné a pražené tak, aby sme z nich "vytiahli" ich bohaté chute a vlastnosti. Nezaťažujú žalúdok a na rozdiel od konvenčných káv, prémiové kávy pôsobia blahodárne na ľudský organizmus. Postupne vám budeme prinášať ďalšie kvalitné kávy z celého sveta a budeme sa tešiť na vaše názory.

Cupping Score všetkých našich káv je vysoké, 80 a viac, čo je odborníkmi označované ako SPECIALTY, MICRO LOT, alebo jednoducho PREMIUM.

Naša partnerská pražiareň je na Slovensku. Radi vás ňou prevedieme a ukážeme proces praženia a tiež prípravy rôznych druhov káv, pri ochutnávaní ktorých si budete môcť dať aj chutný domáci koláčik.

 Každý z nás už zrejme zabudol na svoju prvú šálku kávy. Ale to vôbec nevadí, teraz je čas vyskúšať niečo naozaj iné, lahodnú kávu od nás. Na tú už určite nezabudnete :)

 

Tešíme sa na spoluprácu s vami.

Tím Káva Saki